ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ & ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ



Διάγνωση


Θεραπεία



ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επεμβατική καρδιολογία


  • Στεφανιογραφία/ αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων
  • Πολύπλοκα περιστατικά αγγειοπλαστικής:
    ► Διάνοιξη χρονίως αποφραχθέντων στεφανιαίων αρτηριών (CTO)
    ► Αγγειοπλαστική κοινού στελέχους αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας
    ► Αθερεκτομή (Rotablation)
    ► Ενδοαγγειακή λιθοθρυψία
    ► Ενδοστεφανιαίος υπέρηχος (IVUS)
    ► FFR/ iFR
    ► OCT
  • Διακαθετηριακή τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας (TAVI)
  • Κατάλυση μεσοκοιλιακού τοιχώματος μέσω αιθανόλης σε ασθενείς με υπερτροφική αποφρακτική καρδιομυοπάθεια
  • Δεξιός καρδιακός καθετηριασμός
  • Βιοψία μυοκαρδίου
TAVI

TAVI-1


Ηolter-rhythm


ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μη Επεμβατική καρδιολογία


  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Holter ρυθμού 24/ 48 ωρών
  • Holter πίεσης
  • Υπερηχογράφημα (διαθωρακικό και διοισοφάγειο)
  • Τεστ κοπώσεως
  • Προληπτικός έλεγχος
  • Παρακολούθηση χρονίως πασχόντων
    ► Αρτηριακή υπέρταση
    ► Στεφανιαία νόσος
    ► Βαλβιδοπάθειες
    ► Καρδιομυοπάθειες
    ► Καρδιακή ανεπάρκεια
    ► Αρρυθμίες
    ► Έλεγχος βηματοδοτών/ απινιδωτών
  • Μετεγχειρητική παρακολούθηση μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις
  • Προεγχειρητικός έλεγχος
  • Ηλεκτρική ανάταξη υπερκοιλιακών αρρυθμιών


Υπερτροφική
αποφρακτική
καρδιομυοπάθεια




Stefaniografia-Body

Stefaniografia-1

Stefaniografia-2

Στεφανιογραφία


Η στεφανιογραφία είναι μια επεμβατική απεικονιστική μέθοδος, κατά την οποία γίνεται δυνατή  με τη βοήθεια ενός ακτινοδιαγνωστικού μηχανήματος και με τη χρησιμοποίηση/ έγχυση σκιαστικού μέσου η απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτό επιτρέπει μεταξύ των άλλων τη διάγνωση στενώσεων και άλλων παθήσεων των στεφανιαίων αρτηριών.

Η στεφανιογραφία διενεργείται διαδερμικά δια μέσου της κερκιδικής (κατά κύριο λόγο) ή της μηριαίας αρτηρίας. Διά μέσου αυτών των αρτηριών προωθείται ένας ειδικός καθετήρας αρχικά στην ανιούσα αορτή και στη συνέχεια στο στόμιο της αριστερής και της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας.

Στη συνέχεια γίνεται η έγχυση του σκιαστικού μέσου μέσα στις παραπάνω αρτηρίες με τη βοήθεια του οποίου και με τη χρήση του ειδικού ακτινοδιαγνωστικού μηχανήματος γίνεται η απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών.

Για τη διενέργεια της στεφανιογραφίας δεν απαιτείται ολική νάρκωση παρά μόνο χορηγείται στον ασθενή τοπική αναισθησία στο σημείο εισόδου του καθετήρα.

Το ποσοστό επιπλοκών κατά τη διενέργεια της στεφανιογραφίας είναι πολύ χαμηλό.


stefaniografia-600

Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών


Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών είναι μια επεμβατική, μη χειρουργική μέθοδος με την οποία γίνεται η αντιμετώπιση παθήσεων των στεφανιαίων αρτηριών (στην πλειονότητα των περιπτώσεων στενώσεων ή αποφράξεων αυτών). Όπως και στην περίπτωση της στεφανιογραφίας, έτσι και κατά την αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ένα ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα για την απεικόνιση των αρτηριών και την καθοδήγηση της επέμβασης.

Κατά την αγγειοπλαστική γπροωθείται ένας καθετήρας (κατά κύριο λόγο μέσω της κερκιδικής και σπανιότερα μέσω της μηριαίας αρτηρίας) στο στόμιο της αριστερής ή της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας. Μέσω του παραπάνω καθετήρα γίνεται η εισαγωγή διαφόρων υλικών (κατά κύριο λόγο ειδικών μπαλονιών καθώς και stent) στη στεφανιαία αρτηρία, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των παθήσεών της.

Η διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής ποικίλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης από μερικά λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Κι εδώ όπως και στη στεφανιογραφία δε γίνεται χρήση γενικής αναισθησίας.




Aggeioplastiki-Mpalonaki



TAVI-3

TAVI

Διακαθετηριακή διαδερμική τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας (TAVI)


Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί τη συχνότερη επίκτητη βαλβιδική πάθηση της καρδιάς. Όταν είναι σοβαρού βαθμού προκαλεί συνήθως συμπτώματα δύσπνοιας, στηθάγχης ή λιποθυμικά/ συγκοπικά επεισόδια.

Η διαδερμική, διακαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI) είναι μια επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2002. Στην αρχή η μέθοδος αυτή εφαρμοζόταν σε ασθενείς, για τους οποίους η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με την κλασική χειρουργική μέθοδο ήταν συνδεδεμένη με πολύ υψηλό εγχειρητικό ρίσκο.
Τα τελευταία χρόνια η παραπάνω μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό (τόσο από τεχνικής απόψεως όσο και από άποψη της ποιότητας των τοποθετούμενων βαλβιδών) και πλέον εφαρμόζεται και σε ασθενείς ενδιαμέσου ή ακόμα και χαμηλού εγχειρητικου ρίσκου.

Στο 80-90% των περιπτώσεων η επέμβαση πραγματοποιείται διαμέσου της μηριαίας αρτηρίας. Σε περίπτωση που οι αρτηρίες της πυέλου έχουν υψηλού βαθμού στένωση εξαιτίας της οποίας η προώθηση της βαλβίδας προς την αορτή και την καρδιά δεν είναι δυνατή, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθολυν εναλλακτικές οδοί, με πιο συνήθεις την υποκλείδιο αρτηρία ή διαμέσου μιας μικρής τομής στην κορυφή της αριστερής κοιλίας της καρδιάς (η τελευταία είναι χειρουργική μέθοδος).

Για τη διενέργεια της παραπάνω επέμβασης δεν απαιτείται γενική αναισθησία όπως επίσης δεν απαιτείται παύση της λειτουργίας της καρδιάς για την τοποθέτηση της καινούργιας βαλβίδας.

Μέσω ενός καθετήρα γίνεται η προώθηση της καινούργιας βαλβίδας από τη μηριαία αρτηρία στην καρδιά. Η βιολογική αυτή βαλβίδα είναι συνδεδεμένη-ραμμένη σε ένα μεταλλικό πλαίσιο (stent) και όταν φτάσει στο σημείο που πρέπει να τοποθετηθεί τότε εκπτύσεται και ωθεί την παλιά βαλβίδα στην άκρη.

Η μέθοδος αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική και διαρκεί συνήθως περίπου 60-90 λεπτά.





Κατάλυση μεσοκοιλιακού διαφράγματος με αιθανόλη


Η κατάλυση του μεσοκοιλιακού διαφράγματος με αιθανόλη είναι μία επεμβατική μη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπερτροφικής αποφρακτικής καρδιομυοπάθειας. Η αποφρακτική καρδιομυοπάθεια είναι μία κληρονομική νόσος κατά την οποία παρατηρείται υπερτροφία του μυοκαρδίου της αριστερής κοιλίας των ασθενών.

Στην αποφρακτική της μορφή προκαλείται εξαιτίας της παραπάνω υπερτροφίας μια στένωση του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας, κάτι ποτ εμποδίζει την εξώθηση του αίματος στη συστηματική κυκλοφορία. Εξαιτίας αυτου προκαλούνται συμπτώματα με συνηθέστερο τη δύσπνοια όπως επίσης και η απώλεια αισθήσεων, η στηθάγχη κλπ.

Κατά την παραπάνω μέθοδο γίνεται έγχυση αιθανόλης μέσω ενός καθετήρα που προωθείται σε έναν διαφραγματικό κλάδο του προσθίου κατιόντα κλάδου της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας. Η αιθανόλη προκαλεί νέκρωση του μυοκαρδίου (μέρος του υπερτροφικού μεσοκοιλιακού διαφράγματος)  που αιματώνεται από την παραπάνω αρτηρία και στη δημιουργία ουλής στο σημείο εκείνο.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το πάχος του μεσοκοιλιακού διαφράγματος στο χώρο εξώθησης της αριστερής κοιλίας, κάτι που επιτρέπει την ανεμπόδιστη εξώθηση του αίματος στη συστηματική κυκλοφορία.

Η παραπάνω επέμβαση πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με τη βοήθεια ενός ακτινοδιαγνωστικύ μηχανήματος. Ο καθετήρας δια μέσου του οποίου γίνεται η παραπάνω επέμβαση εισάγεται από την κερκιδική ή από τη μηριαία αρτηρία.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως 60-90 λεπτά ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια αυτής. Συνηθέστερη επιπλοκή είναι η διαταραχή στη μετάδοση του ηλεκτρικού σήματος από το δεξιό κόλπο στις κοιλίες του ασθενούς με αποτέλεσμα να γίνει αναγκαία η τοποθέτηση βηματοδότη.


cardiomyopathy-ethanol-2

cardiomyopathy-ethanol

cardiomyopathy-ethanol-3B


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΠΑΡΠΑΡΑΣ

Επικοινωνήστε για να κλείσετε ραντεβού

Μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310 233 188, ή να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας, για να ζητήσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό.

Parparas-R2B09358

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

2310 233 188


ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Μητροπόλεως 57
Θεσσαλονίκη 546 23


BOOK AN APPOINTMENT

Click here to book an appointment at Medicare.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ- ΠΑΡ
10ΠΜ – 8ΜΜ
ΣΑΒ- ΚΥΡ
Κλειστά

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Το όνομά σας

    Το Email σας

    Γράψτε πότε επιθυμείτε ραντεβού

    ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ



    Parparas-Header-Logo

    ΙΑΤΡΕΙΟ: Μητροπόλεως 57, Θεσσαλονίκη 546 23


    Parparas-Header-Logo

    ΙΑΤΡΕΙΟ: Μητροπόλεως 57, Θεσσαλονίκη 546 23



    Copyright parparas-cardio.gr 2023. All rights reserved.